ΑΡΧΙΚΗ

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Με αφορμή μια φράση...



«Η δυσκολία για τον καθένα μας είναι η εξομολόγηση, ενώ θα έπρεπε να είναι η πράξη»
Μισέλ ντε Μονταίνι




«Η δυσκολία για τον καθένα μας είναι η εξομολόγηση, ενώ θα έπρεπε να είναι η πράξη». Με τη φράση αυτή θεωρώ πως πρέπει πρώτα να σκεφτούμε τις πράξεις μας ώστε να είναι βάσιμες, δηλαδή, να μπορούμε να τις δηλώσουμε ευθέως, διότι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν μπορεί να εξομολογηθεί την πράξη του, κρύβεται πίσω απ’ το δάχτυλό του και δεν σκέφτεται πριν κάνει τις πράξεις. Αν βγάζαμε τη δυσκολία της εξομολόγησης, δεν θα χρειαζόταν να απολογούμαστε για τις πράξεις μας και θα μπορούσαμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.
           
Πάνω στα νεύρα μας, πάνω σε αισθήματα που έχουμε τη στιγμή που κάνουμε μια πράξη, υπάρχει περίπτωση να το μετανιώσουμε, όταν το σκεφτούμε λογικά. Ύστερα, δεν μπορούμε να το ομολογήσουμε από ντροπή, από φόβο για το πώς θα το αντιμετωπίσουνε οι υπόλοιποι και, έτσι, η «ανάγκη» μας κάνει να δικαιολογηθούμε με ψέματα. Το  ψέμα όμως, αν αρχίσει, δεν τελειώνει ποτέ. Το ένα μας πάει στο άλλο και μας κάνει να εκτεθούμε στους ανθρώπους μας.

Κακό πράγμα η διπροσωπία, ακόμη και άθελά μας. Πιστεύω πως όλοι έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή σε τέτοια άβολη θέση και καλό είναι να αποδεχτούμε αυτό που κάνουμε και να μην κοροϊδεύουμε και τον εαυτό μας. Τα λάθη για τους ανθρώπους είναι.

Τζέσικα Ντουμάϊ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου