ΑΡΧΙΚΗ

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ρατσισμός

Να βάλουμε ένα τέλος στο ρατσισμό

Πριν πάμε στο τέλος του ρατσισμού, ας δούμε από πού πηγάζει εξαρχής. Ένα μικρό μωρό, παράδειγμα της αγνότητας, δεν διαχωρίζει το διαφορετικό από το σύνολο. Ένα μικρό μωρό θα αγαπήσει εξίσου έναν νεαρό και έναν ηλικιωμένο. Δεν δυσανασχετεί από το χρώμα του άλλου και ούτε τον ενδιαφέρει από πού κατάγεται. Ο ρατσισμός, λοιπόν, δημιουργείται στην πορεία, όχι επειδή αρχίζεις να βλέπεις τον κόσμο αντικειμενικά αλλά επειδή κάποιοι σου μαθαίνουν να τον βλέπεις με την δικιά τους οπτική.

Σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, οι άνθρωποι έχουν πολιτικοποιηθεί πλέον και σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι η μόρφωση ανοίγει πόρτες σε πολλούς. Το σχολείο, η κοινωνία, ακόμα και το ίδιο μας το σπιτικό, μας δίνουν από μικρά παιδιά την απαραίτητη γνώση που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε στη ζούγκλα της ζωής. Πέρα από τη μάθηση, μαθαίνουμε από εμπειρίες και διάφορα συμβάντα που παίρνουν θέση στο άμεσο περιβάλλον μας.


Συνειδητά ή μη, οι ίδιοι μας οι γονείς μας μεταδίδουν τις δικές τους προκαταλήψεις, μέχρι να δημιουργήσουμε την δική μας προσωπικότητα. Ως μοντέρνος, πλέον, πολιτισμός θα έπρεπε να είχαμε πλήρη επίγνωση για το τι γίνεται στον κόσμο. Πόσα εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουνε θύματα ρατσισμού, πολλές φορές ρισκάροντας τη ζωή τους. Πόσοι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι με την άρνηση κάποιων ανθρώπων να βοηθήσουν!

Η αρχή του τέλους πρέπει να ξεκινήσει από μας τους ίδιους. Από σένα κι από μένα. Να κινητοποιηθούμε και να πάρουμε κρίσιμες πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Φυσικά, αυτό δεν γίνεται με το να είσαι απλώς κατά του ρατσισμού αλλά με το να είσαι υπέρ της ανθρωπιάς. Αυτό που μας συνδέει είναι η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια. Αν εμείς οι ίδιοι δε βοηθήσουμε, πώς περιμένουμε να βοηθηθούμε;

Ως επί το πλείστον, όλοι είμαστε υπαίτιοι για την ύπαρξη ρατσισμού στην εποχή μας. Ακόμα και η άγνοια θεωρείται υπεύθυνη για όλα όσα γίνονται. Ας βάλουμε ένα τέλος στον ρατσισμό. Σπάστε τα δεσμά, σπάστε τη σιωπή και δώστε βοήθεια στον συνάνθρωπο. Μια μικρή κίνηση μπορεί να γεννήσει χαρά και ελπίδα σε κάποιον. Αγάπα!


Παύλος Κόντα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου