ΑΡΧΙΚΗ

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Ρατσισμός


Για το ρατσισμό


Ρατσισμός είναι ο φόβος που έχουμε για το διαφορετικό. Είναι η περιφρόνηση, η απομόνωση που δέχονται κάποιοι λόγω της διαφορετικότητάς τους. Είναι το μίσος και η λύσσα που νιώθουν κάποιοι απέναντι σε μειονότητες που διαφέρουν και που πιστεύουν ότι, για όλα τα δεινά που προκαλούνται σ’ αυτούς και στην κοινωνία στην οποία ζουν, φταίνε αυτές οι μειονότητες. Δυστυχώς, γι’ αυτούς τους ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται ανώτεροι και πολιτισμένοι,φτάνουν μέχρι και στο έγκλημα, ξεχνώντας ότι, εκτός από τα βιολογικά μας χαρακτηριστικά, όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι.

Το φαινόμενο του ρατσισμού οφείλεται στην παιδεία που έχει το άτομο και στις ηθικές αρχές που έχει αφομοιώσει. Πρέπει τα παιδιά από μικρή ηλικία να κατανοούν σε βάθος πόσο σημαντικά είναι τα δικαιώματα του ανθρώπου, για να υπάρξει ειρήνη και πολιτισμός και να μη φτάσουν να έχουν ρατσιστικές απόψεις που μπορεί να καταστρέψουν την κοινωνία. Επίσης, υποστηρίζεται η άποψη ότι αν δεν πάθεις, δεν πρόκειται να μάθεις. Ότι, αν δεν δεχτείς ρατσισμό, δεν πρόκειται να καταλάβεις ότι η συμπεριφορά αυτή προσβάλλει τους ανθρώπους.

Θα πρέπει, λοιπόν, μέσα από την οικογένεια και το σχολείο να καταλάβουμε ότι ο ρατσισμός είναι το πιο άσχημο συναίσθημα που μπορεί να «εισπράξει» ένας άνθρωπος και με παραδείγματα, ταινίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και μέσα από την ιστορία, η οποία μας δείχνει τα λάθη που έγιναν κάποτε και που δεν πρέπει να ξαναγίνουν, αλλά επαναλαμβάνονται, να «ξεκολλήσει» η κοινωνία από το κοινωνικό αυτό φαινόμενο και να αλλάξει. Θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι να έχουν σωστή παιδεία.


Ιφιγένεια Αγγελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου