ΑΡΧΙΚΗ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Εργασία και νέοι


Εργασία και νέοι

Τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρχε ευνοϊκό κλίμα στην οικονομία, στην κοινωνία και, γενικότερα, στη ζωή του ανθρώπου. Όμως, την τελευταία δεκαετία, όλα έχουν πάρει την κάτω βόλτα. Υπάρχει αύξηση της ανεργίας, μείωση του βιοτικού επιπέδου και κατάργηση ή περιορισμός των δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι νέοι. Αφού τελειώσουν το πανεπιστήμιο, μπαίνουν στη θύελλα της ανεργίας και της μαύρης εργασίας. Τα κράτη αδιαφορούν για το πρόβλημα, επειδή ασχολούνται με τα δημόσια χρέη και τη σωτηρία των Τραπεζών.

Η μόνη λύση είναι ο αγώνας, δηλαδή, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων για μια αξιοπρεπή ζωή. Πρώτον, οι νέοι πρέπει να απαιτούν τη δίκαιη και ίση «μοιρασιά» των δεδουλευμένων τους, να μην κάνουν το χατίρι σε πονηρούς επιχειρηματίες που, λόγω της κατάστασης, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενούς τους.

Επίσης, εκτός από το μισθό, οι νέοι πρέπει να ασφαλίζονται, κάτι που σήμερα πολλοί επιχειρηματίες θέλουν να αποφύγουν. Άλλο ένα θέμα είναι το ωράριο εργασίας. Και, τέλος, πρέπει να πιέζουν τις κυβερνήσεις να ψηφίζονται και να τηρούνται νόμοι για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων τους.

Ο αγώνας που πρέπει να δώσουν οι νέοι είναι δύσκολος, όμως δεν είναι ακατόρθωτος. Πρέπει να αγωνιστούν όσο δύσκολες συνθήκες κι αν αντιμετωπίσουν. Επειδή, όπως λέει και ο λαός «αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, ενώ αυτός που δεν αγωνίζεται είναι ήδη χαμένος».

Γιώργος Γιαννίσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου