ΑΡΧΙΚΗ

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Εργασία και νέοι


...τι δουλειά θέλεις να κάνεις όταν μεγαλώσεις;


Από όταν ήμουν μικρή με ρωτούσαν «τι δουλειά θέλεις να κάνεις όταν μεγαλώσεις;». Εγώ, τότε, έδινα απαντήσεις όπως «θέλω να έχω ένα σπίτι και να μαζέψω όλα τα αδέσποτα ζωάκια και να τα φροντίζω», ή «θέλω να γίνω ηθοποιός», ή «θέλω να γίνω ζωγράφος». Και κανείς δεν μου έφερνε αντίρρηση! Όλοι με έλεγαν γλυκειά και μου χαμογελούσαν. Μετά άρχισα να μεγαλώνω και, καθώς μεγάλωνα, άλλαζαν και οι απαντήσεις μαζί με τις αντιδράσεις τους.


Η εργασία που θα πρέπει να κάνεις, πρέπει να σου παρέχει ένα σίγουρο μέλλον. Άρα, για να έχεις ένα σίγουρο μέλλον, πρέπει να έχεις λεφτά. Και ας ακολουθήσεις ένα επάγγελμα που δεν σου αρέσει καθόλου, πρέπει να κάνεις το σωστό! Και το σωστό είναι να διαλέξεις μια δουλειά μόνο και μόνο επειδή είναι σταθερή, όχι επειδή σου αρέσει, και να υποστείς οτιδήποτε σου πουν να κάνεις.

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η οικονομία είναι σε ύφεση. Η εκμετάλλευση υπάρχει παντού γύρω μας! Ψάχνουν να βρουν νέους τρόπους για να κερδίσουν όλο και περισσότερα χρήματα. Σε αναγκάζουν να δουλεύεις υπερωρίες, χωρίς να σε πληρώνουν, να αλλάζεις την προσωπικότητά σου και την εμφάνισή σου για να «ταιριάζει» στην δουλειά, σου κλέβουν τις ιδέες και τις παρουσιάζουν σαν δικές τους, και οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, μόνο και μόνο για να ανέβουν πιο πάνω στην πυραμίδα και να κερδίσουν περισσότερα. Και εσύ παλεύεις για ένα βασικό μισθό γιατί δεν γίνεται να στηρίζεσαι μόνο από τους γονείς σου! Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθείς. Ψάχνεις για ευκαιρίες, σκέφτεσαι το μέλλον, αλλά σε εμποδίζουν όλοι να το δεις αισιόδοξα! Νέα μέτρα, νέες περικοπές, η ανεργία στα ύψη σε όλους τους τομείς, και εσύ σκέφτεσαι τι θα μπορούσα να κάνω για να ζήσω με αξιοπρέπεια.

Για μένα η μόνη λύση μέσα σε αυτό το χάος είναι να πάρεις την απόφαση στα χέρια σου! Να σταματήσεις να ακούς και να επηρεάζεσαι από τους άλλους. Εάν νομίζεις ότι γύρω σου υπάρχει μόνο καταστροφή, τότε βρες ένα τρόπο να ξεφύγεις γιατί αλλιώς είσαι χαμένος! Διάλεξε να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί και σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Κάτι που σε ολοκληρώνει! Και άσε τους άλλους να λένε για επαγγελματική αποκατάσταση.

Μόνο αν κάνεις κάτι που σου αρέσει, θα επιτύχεις στο μέλλον. Κανείς άνθρωπος που μισεί τη δουλειά του, δεν την κάνει σωστά. Το αντίθετο, μάλιστα, περνάει και στους άλλους την «αρνητικότητα» που νιώθει εκείνος και τους χαλάει τη διάθεση.

Είναι η ζωή σου. Τα όνειρά σου μην τα χαραμίσεις μόνο και μόνο γιατί νομίζεις ότι θα σε κατακρίνει κάποιος για τις αποφάσεις σου! Ακολούθησέ τες και, σίγουρα, στο τέλος θα δικαιωθείς.

Νίκη Παναγιωτίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου